Svarvargatan 2, SE-112 49 Stockholm +46 (0)8-651 84 26 info@filmform.com Newsletter MORE

HIDE

2018 November 15, 2018

IN SWEDISH

Vedergällning på Gävle Konstcentrum

Retaliation, Hanna Ljungh

Vedergällning av Hanna Ljungh visas som loop i utställningen “Allting föreställer. Ingenting är” på Gävle Konstcentrum. Utställningen är curerad av Eva Asp & Björn Norberg.

Filmprogram:
Titlar distribuerade av Filmform

Vedergällning

Hanna Ljungh

2007, 00:04:32

ALLTING FÖRESTÄLLER. INGENTING ÄR.
– INGMAR BERGMAN OCH KONSTEN

2018 skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år vilket uppmärksammas stort genom flera kulturhändelser runtom i världen. Tillsammans med Ingmar Bergmanstiftelsen producerar Gävle konstcentrum en utställning med konstnärer som på olika sätt tar avstamp i Ingmar Bergmans konstnärskap.

Konsten är alltid närvarande i Bergmans filmer och tätt förknippat med livet självt. I samma stund som Bergmans filmer ställer frågan om vad konsten betyder för människan ställer han frågan vad det betyder att vara människa. Konsten är en kraft och ett sätt att spegla livet och leta svar på de stora frågorna, skapandet är en nödvändighet för att bearbeta och hantera de egna tillkortakommandena och de trauman som tillfogats från start. Samtidigt är tillvaron en teater där människor skapar sig en persona och lever i kulisser. ”Allting föreställer. Ingenting är.”, säger teaterregissören i Efter repetitionen från 1983. Bergmans filmer innehåller en ständig diskussion om tillvaron som tycks innehålla flera dimensioner och konsten fungerar som en nyckel och ett redskap att inte bara komma åt dem men också i grunden spegla, och därmed bearbeta och förändra dem.

Medverkande konstnärer: Joseph Beuys, Maria Finn, Axel Fridell, Ragnar Kjartansson, Hanna Ljungh, P. A. Lundgren, Magdalena Von Rudy och Ylva Snöfrid.

Read moreRead less
SHOW ALL PAST EVENTS