Svarvargatan 2, SE-112 49 Stockholm +46 (0)8-651 84 26 info@filmform.com MORE

HIDE
IN SWEDISH

Bokrelease! Åke Karlung – Experiment mot alla odds

Den efterlängtade boken om Åke Karlung är äntligen här! Nästa lördag, den 24 augusti, bjuder författaren Teddy Hultberg och Fylkingen in till release av Experiment mot alla odds: Boken om Åke Karlung med start kl. 19. Bland kvällens programpunkter visas ett urval av Karlungs filmer varav flera finns i Filmforms distributionskatalog.

Experiment mot alla odds: Boken om Åke Karlung av Teddy Hultberg

Sidor: 431
Språk: Svenska
Förlag: Gidlunds förlag
+ Blu-ray med 10 av Karlungs experimentfilmer
+ CD med nya aldrig tidigare publicerade ljudverk

“‘Experiment mot alla odds’ beskriver filmaren och gränsöverskridaren Åke Karlungs (1930-90) konstnärliga verksamhet under ett halvt decennium. Vi får följa en bana som ingen annans inom den öppna konstens labyrinter, och läsaren får möta en ny röst från marker vi trodde var genomtraskade många gånger om. Karlung var nyskapande inom animerad experimentfilm åren 196072.

Tio av hans främsta filmer är nu restaurerade till HD-kvalitet och ingår på bokens Blu-ray-skiva. Åke Karlung experimenterade under hela sitt liv med ljud, såväl till sina filmer som till egna textljudkompositioner. Bokens CD innehåller ett antal ljudverk aldrig tidigare utgivna på fonogram.

Karlung låg i frontlinjen vad gäller elektronisk ljudbearbetning och experimentell filmkonst; han var aktiv inom flertalet spjutspetsorganisationer som arbetade med konst & teknologi på 60-talet. Hans gränsöverskridande konstutövning sträcker sig från bildkonst över rörliga filmbilder till mysteriespel och installationer. Det här gör att Teddy Hultbergs närstudie av Karlungs konstutövning även ger oss ett nytt perspektiv, och en kritisk blick, på det öppna och djärva 60-talets konst, i ett klimat där Karlung ofta hade en vidare kulturell utblick än flertalet av sina kamrater i de kretsar han verkade. Hans konst förbinder en radikal kritik av förtryckande maktsfärer och inskränkta ideologier med en öppenhet gentemot österländsk filosofisk tradition.”

Författaren och forskaren Teddy Hultberg har ägnat mer än tio år åt att utforska Karlungs oeuvre i skrift, bild, musik och rörliga bilder. Hultberg har bakom sig flera detaljerade studier över besläktade konstnärskap som Öyvind Fahlström, Elis Eriksson och Erik Beckman.

IN SWEDISH

Jessica Faiss och Maria Friberg i Videogud symposium 2019

Videogud Syposium 2019 flyer

Videogud symposium 2019 med fokus på rörliga bilder i den offentliga miljön – inne som ute

Årets symposium äger rum på Slottsbiografen i Uppsala onsdagen den 5 juni kl. 10-16. Fri entré.

JESSICA FAISS – konstnär, om bl.a. verket Voyage på Citybanan, Stockholm
ALLT LJUS PÅ UPPSALA – om ljusfestivalen som lyser upp citykärnan
MARIA FRIBERG – konstnär, om bl.a. verket Rörd av livet, Karlskrona
SARI PALOSAARI – konstnär, om sin gestaltning vid Ingång 100, Akademiska sjukhuset, (föreläsningen är på engelska)
VISNINGAR av nya Ingång 100 vid Akademiska sjukhuset och Psykiatrins hus

Kom och ta del av spännande konstnärspresentationer och diskussioner om rörliga bilder i den offentliga miljön.

Videogud är ett samarbete mellan konst- och filmkonsulenterna inom Regionerna Gävleborg, Uppsala och Dalarna. Vi visar aktuell videokonst på 15 offentliga stationer i våra tre län och håller ett årligt symposium. I år är det Uppsalas tur att hålla i denna djupdykning den 5 juni.

Mer information kommer strax upp på vår webbsida: www.videogud.se
Och tills den nya webbsidan slutar krångla, får du gärna anmäla ditt deltagande till Louise Bown.

Varmt välkommen!

IN SWEDISH

Claes Söderquist fyller 80 år!

Claes Söderquist

Filmform gratulerar Claes Söderquist som härom veckan fyllde 80 år. Med anledning av denna jubilar tipsar vi om Martin Grennbergers artikel Landskapet och den elastiska tiden i Kunstkrittik från 2013 som skrevs i samband med Claes Söderquists omfattande utställning på Konstakademin samma år. Under detta jubileumsår kommer Claes Söderquist uppmärksammas på olika sätt och redan nu går det att förkovra sig bland de åtta verk av Claes som finns i Filmforms distributionskatalog.

IN SWEDISH

Timo Menke – om genomskinlighetens estetik

USS West Mahomet in dazzle camouflage, ca november 1918 (Okänd fotograf).

News in shop

Filmform tote bag

SHOW ARCHIVED NEWS