Svarvargatan 2, SE-112 49 Stockholm +46 (0)8-651 84 26 info@filmform.com Newsletter MORE

HIDE

2022 November 8, 2022

IN SWEDISH

Parallella Linjer – ett kvinnohistoriskt dokument visas på Malmökonsthall

Logo - Malmö Konststudio

Den 8 november visas Gittan Jönssons film Parallella linjer – ett kvinnohistoriskt dokument på Malmö Konsthall. Filmen är en del av programmet Parallella Linjer i C-salen. Visningen är ett intiativ av Malmö Konststudio som år 2022 även delar ut ett stipendium till konstnären. Programmets curator är Ordförande för Malmö Konststudio, Karl-Bertil Hake.

Filmprogramm:
Verk ur Filmforms distributionskatalog

Parallella linjer – ett kvinnohistoriskt dokument

Gittan Jönsson

2018, 00:57:00

Gittan Jönssons konstnärskap spänner över drygt sex decennier. Med återkommande teman kring maktstrukturer och sociala relationer ter sig hennes verk lika egensinniga och starka som brännande dagsaktuella. Hon är en konstnär som berör, som vågar vara politisk och personlig och låta stora skeenden löpa parallellt med små. Ingenting är för enkelt för att ha betydelse.

Filmen är Gittan Jönssons personliga spaning efter spåren av den feministiska rörelsen inom konstvärlden. Från manifestationer i Stockholm som Kvinnokulturfestivalen 1977 och Vi arbetar för livet 1980, där konstnärerna protesterade mot mansdominansen i kulturlivet, till dagens Berlin. I filmen rör sig samtalet över tid och rum, över 70-tal och nutid, Stockholm och Berlin, när konstnärer delar med sig av sina erfarenheter av det patriarkala systemet och visar sin konst.

– Malmö Konststudio

Read moreRead less
SHOW ALL PAST EVENTS