Svarvargatan 2, SE-112 49 Stockholm +46 (0)8-651 84 26 info@filmform.com Newsletter MORE

HIDE

2022 October 1, 2022

IN SWEDISH

Gittan Jönsson på Eskilstuna Konstmuseum

Gittan Jönssons film Parallella linjer visas som loop på Eskilstuna Konstmuseum i museets separatutställning We Are All Astronauts on a Space-Ship Called Earth över Jönssons konstnärskap som pågår mellan 1 oktober 2022 – 19 februari 2023. Curator för utställningen är Madelene Unneberg.

Filmprogram:
Verk ur Filmforms distributionskatalog

Parallella linjer – ett kvinnohistoriskt dokument

Gittan Jönsson

2018, 00:57:00

We Are All Astronauts on a Space-Ship Called Earth

We are all astronauts on a space-ship called earth heter Gittan Jönssons utställning på Eskilstuna konstmuseum. Det är ett citat av arkitekten, formgivaren och uppfinnaren Buckminster Fuller (1895-1983). I ett livsavgörande skede i hans liv bestämde han sig för att undersöka hur mycket en enskild människa kan påverka världen i positiv riktning. Och Gittan Jönssons konstnärskap har i flera decennier betraktat just människans beteenden och skeenden.

Hon vandrar genom samtiden i sina verk och skapar plats för den enskilda människans vardagliga betraktelser och göromål, men sätter dem samtidigt i ett globalt perspektiv. Hon gör det med sinnlig skärpa och politisk udd, ofta omnämnd i konstnärliga sammanhang som aktivist och en pionjär inom feministisk konst. Hennes konst väjer inte för det hemska och idiotiska som människan åstadkommer i form av terrorism, krig och diktaturer.

Gittan Jönssons måleri är mångtydigt. Målat lager på lager. Där finns alltid någonting under ytan, som berättar och berör. Över utställningen på Eskilstuna konstmuseum svävar ovannämnda citat och utställningstitel. Resultatet av Buckminster Fullers humanistiska undersökning nådde nämligen stor framgång. Gittan Jönssons utställning tydliggör samma nutida behov av humanistisk närvaro och gemenskap.

I utställningen visas en bredd av såväl äldre som nyare arbeten i olika tekniker.

Read moreRead less
SHOW ALL PAST EVENTS