Svarvargatan 2, SE-112 49 Stockholm +46 (0)8-651 84 26 info@filmform.com Newsletter MORE

HIDE

2022 September 16, 2022

IN SWEDISH

Fyra filmer av Madubuko Diakité + samtal

For Personal Reasons, Madubuko Diakité, 1972

Välkommen till Klarabiografen, fredagen den 16:e september för ett retrospektiv med fyra filmer av den svensk-amerikanske filmskaparen, människorättsadvokaten och författaren Madubuko Diakité.

För första gången i Sverige kommer Diakités tillgängliga oeuvre att visas i en biograf, från hans första film Dreams of G (1970) till en av hans sista, En dag på Mårtenstorget (1981). I samband med visningen släpper Filmögon en tryckt intervju med Diakité, som under kvällen kommer att finnas tillgänglig gratis men i en begränsad upplaga.

Filmvisningen presenteras av Filmögon tillsammans med Filmform.

OBS: Fri entré till visningen, men föranmälan krävs till info@filmogon.se. Efter visningen sker ett samtal med Madubuko Diakité tillsammans med Filmögon.

Filmprogram:
Verk ur Filmforms distributionskatalog

1

Dreams of G

Madubuko Diakité

1970, 00:07:00

2

For Personal Reasons

Madubuko Diakité

1972, 00:29:00

3

Det osynliga folket

Madubuko Diakité

1971, 00:30:00

4

En dag på Mårtenstorget i Lund

Madubuko Diakité

1981, 00:14:00

”I never considered myself an American filmmaker, I’m just a filmmaker who happened to be born there.”

Diakité börjar sin bana som filmskapare i maj 1968, då han flyttar från New York till Paris, en stad som han snabbt överger. Efter en längre resa i Syd- och Centraleuropa tar han sig till Danmark, då en ung dansk man uppmuntrat honom att eftersträva sina ambitioner som filmskapare genom att söka sig till Den Danske Filmskolen. Väl i Köpenhamn, med ett antagningsbrev i handen, inleder Diakité dock aldrig sina studier på grund av ett krav på 18-månaders språkstudier i danska. Det leder istället Diakité till Sverige, där han till slut bosätter sig i Lund och börjar studera vid universitetet. Genom sin medstuderande Navid Raiman, får Diakité lära sig grunderna i filmskapande och han återvänder sedan till New York för vidare studier i film.

I New York, tillsammans med Boris Bodé regisserar Diakité Dreams of G (1970), där hans dåvarande fru Elaine Diakité spelar huvudrollen i ett glidande drömporträtt som utspelar sig på Staten Island. I For Personal Reasons (1972), hans andra film hör vi Diakités egna röst i ett möte med en berättelse om en ensam mans politiska uppvaknande tillsammans med bildmaterial från medborgarrättsrörelsen i Harlem, Svarta pantrarna och Malcolm X. Filmen spelades in under samma period i New York men färdigställdes i början av sjuttiotalet när Diakité återvände till Lund, delvis med stöd från Sveriges Television.

I Sverige under 1970- och 80-talet gör Diakité två dokumentärfilmer, Det osynliga folket (1971) och den kollektivt producerade En dag på Mårtenstorget (1981), båda med Lund som utgångspunkt. Det osynliga folket är ett unikt historiskt dokument som uppmärksammar en rad fall av utsatthet, rasism och livsöden för invandrare och utländska studenter i Lund under 70-talet. En dag på Mårtenstorget producerade Diakité tillsammans med studenter under en kurs vid Folkuniversitet i Lund och som namnet vittnar om följs de dagliga aktiviteterna på och runt torghandeln i Lund.
Tillsammans, vittnar Diakité’s korta filmografi om en förbisedd men betydande svensk-amerikansk filmskapare — som är djupt förankrad i sociala frågor och vars produktion ägt rum utanför de filmindustriella ramarna, i public services mellanrum tillsammans med studenter och vänner.

SHOW ALL PAST EVENTS