Svarvargatan 2, SE-112 49 Stockholm +46 (0)8-651 84 26 info@filmform.com Newsletter MORE

HIDE

2018 June 30, 2018

IN SWEDISH

De vita händerna visas på Konsthallen i Sandviken

Diagonalsymfonin, Viking Eggeling

De vita händerna av Rut Hillarp visas som del av en omfattande retrospektiv över Rut Hillarp och Tom Bensons konstnärskap på Konsthallen i Sandviken. Utställningen är curerad av Daniel Palmberg.

Vernissage sker lördag den 30 juni kl. 13. Invigningstalare är författaren Birgitta Holm.

Tom Benson och Rut Hillarp

Två surrealistiska fotografer av två olika generationer möts i en utställning
Tom Benson (1935-1999), Sveriges egen surrealistiska mästare, skapade en stor mängd fantasmagoriska bilder baserade på fiktiva karaktärer och drömliknande landskap. Genom att använda sina fantasieggande fotografier i sinnesvidgande collage visade Benson upp inre världar präglade av mysterier, äventyr och erotisk laddning. Hans mångfacetterade visioner slungar betraktaren hämningslöst in i överdådigt känslomässiga territorier fyllda av intelligens, humor, sexuella fantasier, udda karaktärer och spöklika miljöer – alla elegant sammanvävda i ett ödmjukt firande av den mänskliga fantasin.

Rut Hillarp (1914-2003) var en av våra stora lyriker och som modernistisk kärlekspoet är hon utan motstycke i vår litteratur. Också som fotograf var hon banbrytande med de suggestiva dubbelkopieringarna i sina sena dikt–bildsamlingar utgående från klassiska mytiska motiv. Med den poetiska smalfilmen De vita händerna, gjord tillsammans med den rumänskfödde Mihail Livada kring 1950, skrev hon historia inom svensk experimentfilm. Den erotiska passionen är grundvalen i hennes skapande, genomsyrande också hennes unika dagbok som kom ut i urval 2011.

Read moreRead less

Program:
Titlar distribuerade av Filmform

De vita händerna

Rut Hillarp

1950, 00:13:00

SHOW ALL PAST EVENTS