Jan Lindqvist, född 1941, är en av Sveriges mest betydande dokumentärfilmare, men hans verk är numera sällan visade. Med en tidig film som Medevi Brunn (1962) skriver han in sig i en rik tradition av svensk dokumentärfilm. Mest känd är Lindqvist för Dom kallar oss mods (1968) som han gjorde tillsammans med Stefan Jarl, vilken belönades med Chaplin-priset 1968, samt det omfattande projektet Tiden är en dröm (1999–2014), ett verk som hittills presenterats i två delar och handlar om den svenska industrialismens historia berättat genom stillbildens och fotografins historia. Ett annat projekt som bör nämnas är det ofullbordade Förvandla Sverige (1973), tillsammans med Stefan Jarl, som var tänkt som en genomgång av landet Sverige i långfilmsformat, men som idag endast existerar i form av ett halvtimmeslångt fragment.
Lindqvist gjorde i nära samarbete med Maria Cederquist under 1970-talet ett par filmer i Sydamerika. Walden har bjudit in Lindqvist för att fokusera på denna del av produktionen. Bland filmerna som visas återfinns Tupamaros (1974), om den uruguayanska stadsgerillan, som samma år vann priser vid filmfestivalen i Oberhausen. I Agripino (1977) skildras den peruanska ursprungsbefolkningens kamp för att få rätt till sin jord, som tagits ifrån dem av en vit jordägare. Filmen var den stora vinnaren vid filmfestivalen i Oberhausen 1977. I Bolivia efter Che följer vi de bolivianska gruvarbetarnas kamp för drägliga arbetsvillkor, och som första filmare fick Lindqvist och ljudansvariga Cederquist tillgång till att intervjua den franske journalisten och marxistiske författaren Régis Debray i bolivianskt fängelse.
Under kvällen på Filmform visar Walden verken Agripino och Bolivia efter Che samt utdrag från Tupamaros.
Dessa filmer ledde också till kontakter och utbyten med många framstående filmare och aktivister huvudsakligen i Latinamerika vid denna tid. Lindqvist introducerade flera av kontinentens mest framstående filmare för en svensk läsekrets huvudsakligen i tidskriften Film & TV. Detta är en central del i den svenska dokumentärfilmens radikala historia, men idag oförtjänt bortglömd, icke-kontextualiserad och underteoretiserad.
OBS: evenemanget är gratis men föranmälan krävs då antalet platser är begränsat.
OSA till red@magasinetwalden.se för att säkra en plats till visningen.
Varmt välkomna!