Svarvargatan 2, SE-112 49 Stockholm +46 (0)8-651 84 26 info@filmform.com Newsletter MORE

HIDE

2022 March 18, 2022

IN SWEDISH

Release av Filmögons publikation VAMPYR

VAMPYR, Jakob Ohrt, 2021

Välkomna till Filmform, fredagen den 18 mars, för release av Filmögons senaste publikation, VAMPYR av Jakob Ohrt. Tillsammans med publikationen presenteras en uppläsning av Rasmus R. Streith ur hans essä som är en del av VAMPYR och ett fotografi av Jakob Ohrt. Under kvällen spelas även Tony Conrads Joan of Arc – ett oanvänt soundtrack till en film av Piero Heliczer med samma titel från 1967. Publikationen finns under kvällen tillgänglig både på svenska och engelska till ett specialpris.
Dörrarna öppnas kl. 18:00. Vid kl. 18:30 introduceras VAMPYR av Filmögon & Jakob Ohrt, följt av en uppläsning ur publikationen med Rasmus R. Streith.

Ingen föranmälan krävs. Begränsat antal platser – först till kvarn.

Om VAMPYR

Publikationen VAMPYR tar sin utgångspunkt i scenografen Hermann Warms scenografimodeller till stumfilmen En kvinnas martyrium (1928) av den danska filmregissören Carl Th. Dreyer, som finns förvarade i det Danska Filminstitutets arkiv. Den danska konstnären Jakob Ohrt har med en tidig digitalkamera, som överför bilder direkt till ett DVD-format, dokumenterat scenografimodellerna i 16:9 bildformat. Tillsammans med de korniga digitala bilderna, som liknar stillbilder tagna ur en film, har den svenska konstnären Rasmus R. Streith skrivit en ackompanjerande essä. De bildar tillsammans ett skönlitterärt verk där modellerna spelar huvudrollen och arkivet är skådeplatsen – en arkeologi av filmiska ruiner, bortglömda objekt och minnen. Titeln på publikationen är tagen från en av Carl Th. Dreyers andra filmer, men får här även en annan betydelse, som konstnären Jakob Ohrt själv uttrycker det, ”Vampyr för att Jeanne D’arc är odödlig. För att boken lever genom att suga blod från ett existerande verk. För att vampyren som karaktär, likt Jeanne D’arc, också går hand i hand med filmhistorien. En funnen titel till en funnen scenografi. Ett försummat lik, undangömt i en kista.”

Publikationen har ett omfång på 72 sidor med grafisk formgivning av Åbäke. VAMPYR är publicerad med stöd av Kulturrådet, Svensk-danska kulturfonden och Fondet for Dansk-Svensk Samarbejde.

VAMPYR, 2021, Jakob Ohrt

SHOW ALL PAST EVENTS