Svarvargatan 2, SE-112 49 Stockholm +46 (0)8-651 84 26 info@filmform.com Newsletter MORE

HIDE

2021 March 8, 2021

IN SWEDISH

Åstorps konsthall visar Gittan Jönssons dokumentärfilm Parallella linjer

Åstorps Konsthall, Gittan Jönnson, med dagens ögon – Affisch

Gittan Jönssons dokumentärfilm Parallella linjer kommer visas online i anslutning till utställningen Gittan Jönsson: Med dagens ögon på Åstops Konsthall i samband med den internationella kvinnodagen den 8 mars. Evenemanget är ett samarbete mellan Åstorps kommun och Filmform. Filmen kommer vara tillgänglig på Åstorps konsthalls hemsida konstnadsfritt under måndagen den 8e mars.

Parallella linjer
Gittan Jönsson
Parallella linjer (2018), 57:00 min

Filmen är Gittan Jönssons personliga spaning efter spåren av den feministiska rörelsen inom konstvärlden. Från manifestationer i Stockholm som Kvinnokulturfestivalen 1977 och Vi arbetar för livet 1980, där konstnärerna protesterade mot mansdominansen i kulturlivet, till dagens Berlin. I filmen rör sig samtalet över tid och rum, över 70-tal och nutid, Stockholm och Berlin, när konstnärer delar med sig av sina erfarenheter av det patriarkala systemet och visar sin konst. Samtal uppstår som suddar ut gränser mellan tid och rum. Filmen lyfter fram kampen för rättvisa villkor inom konsten som nästan glömts bort.

Förutom samtal och intervjuer består filmen av arkivmaterial, foton, filmade sekvenser från Sveriges Television och från en feministisk performancefestival i Warszawa.

Om konstnären
Gittan Jönsson (f 1948) utbildade sig på Konstfack 1967-1972. Jönsson var aktiv i 70-talets feministiska kretsar i Stockholm, som Kvinnokulturfestivalen och Vi arbetar för livet och är idag verksam som konstnär i Berlin och Brantevik. Hon finns bland annat representerad på Moderna museet, Nationalmuseum och Göteborgs konstmuseum.

SHOW ALL PAST EVENTS