Svarvargatan 2, SE-112 49 Stockholm +46 (0)8-651 84 26 info@filmform.com Newsletter MORE

HIDE
IN SWEDISH

Videokonst – vad är det?

Projektet ”Videokonst – Vad är det?” syftar till att väcka nyfikenhet kring experimentfilm och videokonst hos en ung publik och inspirera de unga till ett eget filmskapande men framförallt att lära sig att samtala och analysera kring den rörliga bilden. Detta sker genom att ge ungdomarna en inblick i Filmforms arkiv. Filmform gör ett urval av filmer som presenteras i ett pedagogiskt material. Målgruppen är i första hand elever från 15 år och gymnasiet. Projektet finansieras av Kulturrådet, Svenska Filminstitutet och Länskultur Gävleborg, Landstinget Gävleborg.

Projektledare och curator: Anna Linder

#0 Videokonstens historia – tekniken som blev konst

Introduktion skriven av Gunnel Pettersson.

#1 Catti Brandelius / Miss Universum / Profesora / Evert Taube

Filmer och videos som ingår: En vanlig dag, På tunnelbanan, Fertilize, Forskningsrapporterna, Moderlighetens idé, Virginia Woolf, Drottning eller Psyko, Artemisia, Jag ska bli Evert Taube, Kärlek, Solsken och Sång. Bonus: Jag vägrar kolla på tv, Red Cloud Carter – Songs about sculptures. Total speltid: ca 50 min. 18 sidor med texter och övningar till filmerna kan laddas ner gratis.

#2 Identitet

Filmer och videos som ingår: I’ll be you if you’ll be me – The Swimmer av Åsa Elzén och Markus Wetzel, Jag har inte bett om det här av Magdalena Dziurlikowska och Richard Dinter, Katarina Ana Nervosa av Imri Sandström, Making Pancakes av Cecilia Lundqvist, Mission Impossible av Dorinel Marc, Ottica Zero av Maja Borg, This is Alaska av Mårten Nilsson och Gunilla Heilborn, Unplay av Joanna Rytel, Who’s that girl? av Joanna Lombard. Total speltid: ca 75 min. 18 sidor med texter och övningar till filmerna kan laddas ner gratis.

#3 Berättande & Tid

Filmer och videos som ingår: Schmeerguntz av Gunvor Nelson och Dorothy Wiley, Cowboy Russ av Tova Mozard, Mormors öga av Jonathan Lewald, Mission Impossible av Dorinel Marc, Hotell Wenzel av Marit Lindberg, En dag i staden av Pontus Hultén och Hans Nordenström, …nästan som en i familjen av Astrid Göransson. Total speltid: ca 75 min. 14 sidor med texter och övningar till filmerna kan laddas ner gratis.

#4 Ljud & Bild

Filmer och videos som ingår: Graders ökning av Christine Ödlund, Pass This On med The Knife, Do you have the Shine? av Johan Thurfjell, Pipeline av Liv Strand, This is Alaska av Mårten Nilsson och Gunilla Heilborn, Three Poems by Spoon Jackson av Michel Wenzer. Total speltid: ca 45 min. 13 sidor med texter och övningar till filmerna kan laddas ner gratis.

Videokonst – vad är det? har genomförts med stöd från:

Svenska Filminstitutet

Kulturrådet

Länskultur Gävleborg

BACK TO OVERVIEW